Veure llistat temesEscriure nou tema principal
Autor: JORDI ROCAData inserció: 11/01/2008Data última resposta: 18/02/2012Respostes: 17Lectures: 6196
Tema: EL NOM DE L´INSTITUT DE TONA
Hola, m´agradaria que la gent exposés quin nom vol per l´Institut de Tona ja que s´ha inaugurat sense nom.
Jo plantejo que el nom sigui "Institut 14 d´abril" per honrar la República i el gran esforç que es va fer aleshores per educar per la llibertat i la igualtat de les persones. Hem de recordar que durant aquell període l´educació al nostre país estava a l´avantguarda mundial i es van incorporar nous mètodes que malauradament van quedar tallats en sec per culpa del feixisme anys més tard. Crec que s´ha de fer un reconeixement als mestres de la República que en temps de pau i en temps de guerra van mantenir les seves posicions pedagògiques perquè hi creien cegament. Aquestes coses s´han de conèixer i posant aquest nom a l´Institut quedaria clar que Tona no oblida els mestres de la República.
Salut!
Jordi Roca
Mestre
   AFEGIR UNA RESPOSTA O MISSATGE A AQUEST MATEIX TEMA:
   Escriu el teu nom o àlies:
   Títol del missatge:
   Misssatge:  Caràcters disponibles:
Escriu les lletres i/o numeros que surten en la imatge superior (posar lletres en majúscules):


 
Els següents usuaris del fòrum ja han respost a aquest missatge:
Usuari: MARIA - Títol Resposta: AGRAÏMENT  (18/02/2012)

Hola, no sé si encara se'l mira algú aquest fòrum, on he anat a caure casualment. Volia agrair les paraules que el senyor Amadeu Lleopart hi dedica al meu avi Enric i als mestres de la República, com també les paraules del mestre Jordi Roca. Moltes gràcies, Maria Casassas

Usuari: YETHUJ - Títol Resposta: SRYHJTYJ  (02/12/2009)

edtyjhmnftyujtyhteyyeh5rt

Usuari: JORDI ROCA - Títol Resposta: NO HEM SIGUT VALENTS  (13/06/2008)

Ricard.
això de remoure el passat si parlem de la República és un exercici que hauríem de fer més sovint sobretot si parlem d´educació. En aquells temps el nostre país va ser avantguarda mundial en molts aspectes educatius i això és el que hem de valorar. Qualsevol persona que sàpiga llegir pot comprovar com hi ha moltes escoles i/o instituts amb noms de persones que poc han fet per l´educació com per exemple l´IES Eugeni d´Ors de Badalona (i d´altres llocs). Aquest personatge va ser un franquista reconegut, com ho podem permetre?
Anem per més exemples de remoure el passat però aquesta vegada per bé. A Mataró han obert una escola bressol amb el nom de Maternitat d´Elna: http://sentimentsaflordepell.blogspot.com/2008/05/escola-bressol-elna-matar.html
Si no haguéssim remogut el passat no hauríem sabut mai de l´existència d´aquesta maternitat. A Mataró han sigut valents i han posat aquest nom; a Tona no hem sigut valents, ens hem quedat amb un IES Tona.
Salut i República

Usuari: RICARD - Títol Resposta: UN NOM PER L´INSTI: "IES LA PAU"  (12/06/2008)

Si m´ho demanéssin proposaria "IES LA PAU" perquè aquest és el missatge que ha de transmetre un centre educatiu i, el coneixement ens ha de fer més responsables en el futur.
Personalment, penso que proposar com a nom segons quines dates fa remoure el passat quan, del què es tracta és d´anar endavant construïnt el futur des d´avui, dia a dia. I és que, sovint si mirem el passat ens decepciona el poc que hem avançat social i humanament.

Usuari: OCELLET - Títol Resposta: SEMBLA SER QUE JA ESTÀ BATEJAT  (09/04/2008)

i no triomfa ni el nom que li havia posat l´Ajuntament (IES Fontordera), ni el republicà (IES 14 d´abril) ni el de l´Amadeu (IES La Coromina)... sembla ser que es dirà IES Tona... i avall!!!

Usuari: LECTORUS - Títol Resposta: L´AJUNTAMENT JA HI HA POSAT NOM!  (01/03/2008)

Quina barra! al butlletí municipal de l´Ajuntament ja parlen de l´IES Fontordera! Jo no dic que no estigui bé, només dic que s´hauria d´haver consensuat una mica més. Qui són ells per posar-hi el nom?

Usuari: DEIVITTUSTEI - Títol Resposta: IES TONA  (28/02/2008)

Que li fotin IES Tona i avall tu. La República deixem-la tranquila, més val que pensem com muntar-ne una altra (tot sols s´entén), que tanta nostàlgia fa molta angúnia.

Usuari: MESTRE REPUBLICÀ - Títol Resposta: 14 D´ABRIL, UNA GRAN IDEA  (06/02/2008)

Em fereix només pensar el que hauria pogut esdevenir el nostre país sense la massacre cultural i humana que va comportar la guerra civil. Penso que 14 d´abril és una gran data i un gran nom per al nou institut. Tot i que també trobo encertats els plantejaments de l´Amadeu Lleopart estic d´acord totalment amb en Jordi Roca.

Usuari: AMADEU LLEOPART - Títol Resposta: VILA DE TONA?  (28/01/2008)

Tens raó, Jordi. En el passat, pel que sabem, Tona no tenia la consideració de vila. Ara bé, si pensem en l´altre significat de vila, el de "població amb un nombre d´habitants prou elevat que li permet distingir-se dels altres pobles", es podria acceptar aquesta denominació. De tota manera, "IES Tona" (sense "vila") em sembla que evitaria certes interpretacions inexactes.

Usuari: JORDI ROCA - Títol Resposta: TÍTOL DE VILA  (27/01/2008)

Antoni,
no ho sé segur, i demanaria a algú com l´Amadeu que ho aclarís, però em sembla que Tona no gaudeix del títol de vila per tant em sembla que l´expressió "vila de Tona" no és correcta en el sentit històric de la paraula. Tona gaudeix del "títol" de "Carrer de Barcelona" però jo diria que no del de vila.
Si us plau, que algú que hi entengui que ho aclareixi.

Pel que fa a l´explicació de l´Amadeu sobre el topònim "La Coromina" i el recordatori de les activitats agràries jo crec que aquest aspecte ja queda perfectament cobert amb el nom de "l´Era de Dalt". Jo segueixo apostant per un acte de valentia i reconeixement a un període històric que va tenir molt en compte l´educació al nostre país. També hem de tenir en compte que aquest període hauria de ser perfectament legal i vigent si no fos perquè un dictador sanguinari hagués escollit restablir una monarquia el cognom de la qual tants mals records porta al nostre país. 14 d´abril és sinònim de llibertat, democràcia, d´igualtat i d´esperança però també d´educació a l´avantguarda mundial.
Salut

Usuari: ANTONI PAGÈS - Títol Resposta: NOM PER A L´INSTITUT DE TONA.  (27/01/2008)

Personalment prefereixo u nom on es reflexi Tona, ex: "Institut Vila de Tona" o "IES Vila de Tona" Salutacions.

Usuari: AMADEU LLEOPART - Títol Resposta: EL NOM DE L´INSTITUT  (27/01/2008)

Em semblen bé els noms que corresponen a idees àmplies, però m´agraden molt els noms més concrets, més pròxims. D´aquí ve que hagi parlat de "la Coromina" o de "Casassas".

El topònim "la Coromina" (que, pel que sembla, és el que correspon a la zona, no pas "Fontordera") permet recordar les activitats agràries que es realitzaven en aquest lloc. És un indicador dels canvis soferts pel paisatge local.

D´altra banda, si he esmentat el nom d´Enric Casassas, ha estat pel fet de buscar algun mestre veritablement innovador que hagués treballat o intervingut en l´àmbit cultural i educatiu tonenc. Casassas va conèixer els principis i els processos educatius i didàctics de l´Escola Nova gràcies a Joan Bardina, ja que va estudiar magisteri a l´escola de mestres que aquest gran pedagog havia fundat i dirigia. La tasca de Casassas a casa nostra, conclosa per mitjà del llibret "Tona. Descripció històrica i geogràfica", la primera monografia d´aquestes característiques de què disposem els tonencs i les tonenques, em sembla digna de reconeixement (d´algun tipus de reconeixement, vull dir).

* He de rectificar una informació anterior: tot i ser mestre de Sabadell, Casassas havia nascut a Barcelona, l´any 1894.

Usuari: JORDI ROCA - Títol Resposta: 14 D´ABRIL  (26/01/2008)

Amadeu,
amb això que expliques de la relació de l´escola republicana amb el nostre poble encara tindria més sentit que l´institut es digués 14 d´abril. Aquesta nom seria un homenatge no només a l´Enric Casassas sinó també a tots els educadors/es que van ser fidels a una manera d´educar que en part és un mirall pels que ens dediquem a l´educació avui en dia.
Pel que fa a posar un nom de persona no ho veig clar, hauria de ser una persona que tingués molta més relació amb Tona o que hagués fet alguna cosa important pel país com el president Macià. El que proposa l´Indecís de posar el nom de "Noi de Tona" no m´agrada perquè el personatge en qüestió no era precisament un exemple per les generacions futures, a més, ja té un gegant i una plaça que es diuen com ell, ja està bé, no?
El nom de la Coromina no m´acaba d´agradar tampoc, dubto que la gent que hi viu sàpiga que la zona o el lloc concret es diu la Coromina; entendria un nom de topònim en el cas de la Suïssa, el Verinal , la Fontordera o la Canal però no amb la Coromina.
Salut

Usuari: INDECÍS - Títol Resposta: MMMMM  (24/01/2008)

IES La Coromina, IES Tona, IES 14 d´Abril... IES El Noi de Tona? Per què no? És el personatge més emblemàtic que tenim a Tona no? I més és un "noi" :-) com els alumnes que van a l´Institut!

Usuari: AMADEU LLEOPART - Títol Resposta: EL NOM DE L´INSTITUT  (21/01/2008)

Un d´aquests "mestres de la República" que, fidel als principis de l´Escola Nova, va treballar a Tona va ser el sabadellenc Enric Casassas (dirigint les colònies d´estiu de la Canal). De Casassas -i del convenciment que l´educació (fins i tot l´educació no formal) havia de vincular-se sempre a l´entorn-, ens en queda, com un llegat, el llibret "Tona. Descripció històrica i geogràfica": una veritable joia. Per tant, no descarto la proposta d´anomenar-lo "IES Enric Casassas", per bé que la idea de retenir a la memòria el topònim concret (la Coromina) encara m´agrada més, com ja vaig fer públic fa alguns mesos.

Usuari: TONENC - Títol Resposta: TOTALMENT D´ACORD!  (12/01/2008)

Ostres tu! És una idea brillant. Jo m´hi apunto! Un gran nom i una bona mostra d´agraïment a uns grans professionals a qui tots els que ens dediquem a la docència tenim en gran reconeixement.