Veure llistat temesEscriure nou tema principal
Autor: INVASIÓ DE PARE NÖELS!Data inserció: 11/12/2007Data última resposta: 06/02/2008Respostes: 36Lectures: 3924
Tema: Invasió de Pare Nöels!
Tona està sent envaïda per un exèrcit de pares noels de Tot a 100 que escalen les cases i pretenen entrar per les finestres i balcons. En algunes façanes inclós se n´han acumulat més d´un! Aquests personatges nadalencs Coca-colencs temoritzen als nens i nenes tonenques. Mares i pares de Tona: Uniu-vos! Visca el Tió , visquin els Reis Mags!
   AFEGIR UNA RESPOSTA O MISSATGE A AQUEST MATEIX TEMA:
   Escriu el teu nom o àlies:
   Títol del missatge:
   Misssatge:  Caràcters disponibles:
Escriu les lletres i/o numeros que surten en la imatge superior (posar lletres en majúscules):


 
Els següents usuaris del fòrum ja han respost a aquest missatge:
Usuari: TIÓ - Títol Resposta: SI NO US SAP GREU...  (06/02/2008)

Fins l´any que ve me´n vaig a descansar que aquest any ha estat molt mogudet! Aviam si l´any vinent tots plegats ens "Caguem en el Pare Nöel"

Usuari: ESCORPIANA - Títol Resposta: I TANT...  (22/12/2007)

TIÒ,jo no dic que no portis raò,peró la formes de explicar-ho penso no vam ser les correctes.
Apa,arà tothom sabrem mès sobre la tradiciò del Tiò.Usuari: EL TIÓ - Títol Resposta: MOLT BÉ ESCORPIANA!  (22/12/2007)

Enhorabona, has fet una bona explicació de la meva història!

Usuari: ESCORPIANA - Títol Resposta: ORIGEN DEL TIÒ.  (21/12/2007)

Tió de Nadal


Nens fent cagar el tió en una imatge vuitcentista.El Tió de Nadal (també anomenat simplement Tió, Tronc de Nadal, Soca, Xoca o Tronca) és un dels elements de la Mitologia catalana i una tradició molt arrelada a Catalunya. Originàriament consistia en un tronc encès -és a dir, un tió- de la llar de foc, i el regal era l´escalfor que proporcionava. Avui dia, és un tronc que sovint es decora posant-li potes i altres elements que simulen una cara somrient que sovint es corona amb una barretina roja.

Se´l fa cagar repetidament a base d´engegar-li cops de bastó alhora que se li canta una cançó tradicional, al·lusiva d´aquesta circumstància.


Un tió de NadalDel fet de fer cagar el tió hi ha qui li ha posat el nom de Caga Tió, ja que diverses cançons com l´esmentada comencen amb aquests mots, però no és una denominació amb tradició.

Pel dia de la Puríssima (això és, el 8 de desembre), es comença a donar menjar cada dia al Tió, i se´l tapa amb una manta perquè no passi fred a la nit. Al Tió li agraden les mateixes coses que als animals de peu rodó (excepte palla): garrofes, carabassa, etc. i verdura de poc valor: els nens de pagès no tenen, doncs, cap dificultat a l´hora d´aconseguir menjar per al Tió.

La nit de Nadal (o en algunes cases el mateix dia de Nadal, es posava el Tió al foc una estona abans de fer-lo cagar, ja que per cagar havia d´estar encès. Però avui dia, com que en la majoria de les cases no n´hi ha, ja no se´l posa a la llar de foc.

Tradicionalment, el Tió mai no caga objectes grossos (aquests ja els porten els Reis) sinó llaminadures, figuretes de pessebre i alguna joguina senzilla per als més petits, així com coses de menjar i beure per als àpats de Nadal i Sant Esteve, com torrons, xampany, figues seques, etc. Per indicar que ja no vol cagar res més, caga un arengada ben salada, un all, una ceba, o es pixa a terra.

Usuari: ESCORPIANA - Títol Resposta: EL CULTE...  (21/12/2007)

Doncs si que vens a portar mal ambient...Arà resulta que som ignorats.Gent com tu es la que no deixa que ens integrem amb les teves impertinencies...Apa,noi,molt ben fet.
Per sort no tothom es com tu...Hi ha maneres i formes de dir les coses....Que culte ets...
Apa,bon nadal tambè.


Usuari: CAGA TIO? - Títol Resposta: A ON ANIREM A XERRAR  (20/12/2007)

Primer de tot, deixeu-me dir que ja es nota qui realment hi enten amb la tradició i qui no.
No vull fer diferencies a ningu ni la meva intencio és crear mal ambient, però gent, no es diu caga tió sino tió a seques, pel senzill fet que és un nom que ve de designar un tros d´un tronc d´arbre, i cagar el tió és l´acció que realitzem el dia de nadal.
A i per cert l´escrit que va apareixer el diumenge 16 al centre de tona penjat parlava d´aixó i crec que més d´un de vosaltres l´hauria de llegir.

Apa Bon Nadal

Usuari: EL TIÓ - Títol Resposta: ESTIC MOLT CONTENT!  (20/12/2007)

Tots els nens i nenes de Tona em tracten molt i molt bé. M´estic engreixant molt i cagaré molts regals... ja els hi podeu dir als vostres fills... molts més regals que el Pe Ene (el Pare Nöel). O sigui que qui vulgui regals que em faci cagar a mi :-)

Usuari: JUDITH - Títol Resposta: NO ES QUE VOLGUEM...  (20/12/2007)

No es que volguem cebarte a menar nomes per els regals eh...jejejejeje

Usuari: ESCORPIANA - Títol Resposta: NINGÙ PODRÀ AMB TÙ  (20/12/2007)

Caga Tiò,no tens pass que lluita,que ningù podrà amb tu...Tu ets invecible,i ningù et treura el teu lloc.Per cert....Et va agradar tot el sopar que et va preparar la meva nena??No tindras cap queixa,com te alimenta,ja,ja....

Usuari: EL TIÓ - Títol Resposta: GRÀCIES, GRÀCIES, GRÀCIES...  (20/12/2007)

Gràcies per totes les mostre de suport... tornarem a lluitar, tornarem a vèncer! S´accepten donacions per la campanya "Salvem el caga tió".

Usuari: ESCORPIANA - Títol Resposta: POBRETS!!!  (19/12/2007)

Cremar els Pares Noels??Pobrets!!!Jo els meus no els penso pass cremar,ho guardare al traster del meu garatge com cada any,al costat del meu caga Tiò,que som molt bons amics durant tot l`any i es fan molta companya,ji,ji....

Usuari: NÒRDICA - Títol Resposta: M´AGRADA AQUEST SENTIMENT  (19/12/2007)

Jordi, m´ha agradat llegir les teves paraules. Proposo una cosa...igual que per Sant Joan, els alumnes cremen els apunts...pq no proposem cremar els Pares Nöel quan acabi Nadal?...jejeje

Visca Tona, Catalunya i el món sencer!

Usuari: PARE NÖEL - Títol Resposta: JUA JUA JUA!  (19/12/2007)

La meva victòria és aplastant! Com la de convergència a les eleccions municipals! jua jua jua... aviat faré fora al caga tió de Tona! i els reis mags els deixaré sobreviure perquè sóc monàrquic! jua jua jua... tremoleu tonencs! Aviat entraré a casa vostra!

Usuari: ESCORPIANA - Títol Resposta: TONENCA ORGULLOSA.  (19/12/2007)

Jo vaig vindrè de Barcelona,i aqui vaig trobar la pau i la qualitat de vida que tan desitjaven per nosaltres i per la nostra petita.
Mai m`he sentit tan de un lloc com de Tona ni tan orgullosa de serlo...Intento integrar-me en les costums,en les festes de Tona i cada dia em sento més i més orgullosa de ser tonenca.Jo no he considero de "fora",ja que estimo molt a Tona,a la seva gent,les seves costums,i es si com sempre haguès estat aqui...Estic tan bè en Tona que no pujo a Barcelona quasi mai,ni allunyarme vull...
Aixi que dic lo mateix:
Visca Tona!!!Aaaahhh!!!!...I Visca el Caga Tiò,els Reis Mags i el Parè Noel que esta molt graciòs pujan per els balcons...Dic jo....No seria mes façil entrar per la xemeneia???


Usuari: JUDITH - Títol Resposta: D´ACORD  (18/12/2007)

Completamente d´acord amb Jordi....Jo soc catalana, pero no soc catalana parlant (ja es nota en la meva ortografia xD) pero bueno, m´encanta tona, i intento integrarme el maxim possible....jo compren que l´area metropolitanasorti de les costums que era Tona fa deu anys... a mi m´agradaria haver vist la Tona de aquells anys.

Usuari: JORDI - Títol Resposta: INTEGRACIÓ  (18/12/2007)

Jo sóc qui ha comentat el tema dels nouvinguts de l´àrea metropolitana i no ho he fet despectivament, si dic que en general els que han vingut (no tots) tenen poques arrels catalanes no és cap insult és un fet objectiu, d´altra banda també dic que el català es fa i no neix per tant cap problema, qui vulgui ser català no tindrà cap problema en aquest poble i qui no vulgui ser-ho doncs tampoc. Tant de bo s´integrin tots a la vida cultural del poble amb totes les nostres tradicions.
Visca Tona i Visca Catalunya!

Usuari: NÒRDICA - Títol Resposta: MIG MIG...  (18/12/2007)

Hola a totes i a tots!
Hes estat fent una ullada pel fòrum, i estic totalment d´acord amb aquesta invasió...jo sóc pro-Tió i pro-Reis Mags. Per altra banda, els meus origens són nòrdics, i com molt bé diu en "JO", el veritable Pare Nöel era un homenet de color verd, petit i amb orelles puntxagudes, que potser seria el moment de despertar del somni al que CocaCola ha obligat a entrar...Per altra banda, algú ha comentat que tot això va lligat al fet de la quantita de persones que venen de fora...i crec sincerament, que una osa no va lligada amb l´altre...com a descendentsd´immigrants, considero que sempre tendim a ajudar als d´altre països, i discriminem als de "Barcelona i àrea metropolitana" (talcom indica), així doncs em plantejo: que passa? integrem a uns i desintegrem als altres? no cal que tinguem les mateixes condicions per tothom? cal que no siguem hipòcrites, i no caiguem en tradicions rutinàries absurdes i buides de contingut.

Tona és un poble preció i la gent encara més.

Molt bon Nadal a tothom!

Usuari: JO - Títol Resposta: TIÓ NOEL D´ORIENT  (18/12/2007)

Ei, doncs a mi em fan patir, aquests que pugen tant per les finestres encara es farán mal com caiguin xD
;) Molt bona això de "coca-colencs", ho sabieu que el pare noel era verd en l´origen dels temps era un personatge dintre de l´antiga tradició mitològica nòrdica, igual que l´arbre de Nadal jejeje

Jo reivindicaré que el tornin verd que cabalgui pel cel amb el tió en formá de carruatge i que els camells dels reis mags el fassin moure Tió Noel d´Orient xD

Usuari: ESCORPIANA - Títol Resposta: JA,JA,JA  (17/12/2007)

Cap coincidencia,Judith,son tonenques i aquesta web es un bon punt per trobar-se....Ja,ja,ja...Estem a tot arreu...Ja,ja,ja...

Usuari: JUDITH - Títol Resposta: JAAAAAJAJAJAJA  (17/12/2007)

A mi em sembla que si...jajajaja...quina coincidencia juas juas

Usuari: ESCORPIANA - Títol Resposta: EEEEEEHHHH?????  (17/12/2007)

I tu ets qui penso????....

Usuari: JUDITH - Títol Resposta: ESCORPIANA  (16/12/2007)

Escorpiana, ets tu qui crec que ets???

Usuari: ESCORPIANA - Títol Resposta: QUINA BOJERIA...MO MESCLEN!!!!  (16/12/2007)

Ens estem tornar bojos o que???No mesclen...Una cosa es una cosa i no es pot comparar.
No te res a veure comparar el caga tio amb el pare noel...Siusplau,si no tenen res a veure.
Mai es perdrera el caga tio,per aixo tranquils,ningu treura aquesta costum catalana tan bonica...Pero tambe hem de respectar que qui vol adorni la seva casa com vulgui.
La meva nena portar setmanes donan de menjar al seu caga tio,perque el dia 24 cagui i cagui torrons etc...,pero....tambe tinc totes les finestres de la meva casa decoradas amb el pare noel i estan maquisimes...Per cert...algu a vist alguna botiga on venguin caga tios per enganxar a les finestres???Jo encara no he vist...potser aixo tambe sigui el problema...que les botigues on venen coses de Nadal tampoc ho promocionan...Doncs com deia la meva nena fara el caga tio,al qual ja li dona molt menjar per qui cagui i li portara torrons,xocolatas,algunes llaminadures,polvorons,i...alguna joguina....I el Pare noel tambe li portara alguna coseta,alguna joguina,pero...lo gross lo portara els reis mags.
Penso que no es poc comparar caga tio-pare noel,i que mai el pare noel pot treure la costum del caga tio,i que hem de respectar que cada un celebri les seves festes nadalenques com vulgui....I no hem de donar les culpes a la costum de posar a les finestres el pare noel a la gent que venim de Barcelona i rodalies,doncs estic ben segura que molta gent de aqui de tota la vida tambe ho fan...Per cert....jo hem considero Tonenca com si hagues nascut aqui...i mai m`he sentit tan de on lloc com en Tona.Visca el caga tio!!!Visca el Pare Noel!!!Visca els Reis Mags!!!!I Visca la mare que els va parir a tots ells!!!!

Usuari: TONENC NOUVINGUT A LA CAN - Títol Resposta: EI, QUÈ PASSA AMB LA CANAL?  (16/12/2007)

d´acord que hi ha molt Peres Noels a La Canal però també hi ha nouvinguts que no pengem pare nöels dels balcons. no generaltizeu a La Canal hi ha gent que està pel caga tió! De tota manera com a veí de la canal agraïria que treguéssin els pares nöels, això sembla Manhatan!


Usuari: TONENC I CATALÀ - Títol Resposta: VISCA EL TIO I ELS REIS!  (15/12/2007)

VISCA EL TIO I ELS REIS! FORA ELS PARES NOELS!


TIO I REIS PER SEMPRE!!!

Usuari: MARC - Títol Resposta: RECUPEREM LES ARRELES  (15/12/2007)

El tió és una tradició catalana, ja hi ha diverses poblacions de la comarca que fan campanyes per recuperar aquesta festa, alguns d´ells com Torelló o Súria, fan campanyes per conscienciar de la tradició catalana. El que si que sembla important és que el tió no són només regals,no es comprar i consumisme, eren petits objectes, llaminadures,... el tió no pot cagar grans regals!! però el consumisme que ens envolta ens esta fent canvia els nostres amits i ara no ens conformem amb els grans regals que ens porten els reis mags es de l´orient sinó que també es els ha de portar un personatge de vermell, igual que la Coca-cola, que és diu Pare Noel i que només ens ajuda a oblidar la nostres arrels.

Si per vosaltres el nadal només és una època per estar amb família, per relacionar-vos amb els amics i per ser feliços no ús confongueu: el tió és la vostra opció. Si en canvi només voleu celebrar el nadal com a una festa consumista i com a més regals més feliços serem, estem anan en bon camí amb el Pare Noel.

Usuari: JORDI - Títol Resposta: ANÀLISI  (15/12/2007)

Aquesta invasió s´ha de relacionar directament amb la forta entrada de gent de l´àrea metropolitana a Tona, no creieu? ja sé que no tots són de fora però en gran part sí, passeu per la Canal on es concentra més població de l´àrea metropolitana on les arrels culturals catalans són menys "arrelades".
Per cert, hi ha cases decorades amb molt mal gust, molt, n´hi ha que semblen "whisqueries" de la C17.

Usuari: ANTINOELS - Títol Resposta: FORA FORA FORA FORA FORA  (14/12/2007)

Que se´n torni a Finlàndia...Visca el Caga Tió, tió cagat turró!

Usuari: ECOLOGISTA - Títol Resposta: PROU MALTRACTES AL TIÓ!  (13/12/2007)

A partir d´ara enlloc de picar-lo proposo que li fem moixaines i carantonyes! Potser així cagarà més!

Usuari: JUDITH - Títol Resposta: HEU PENSAT.....?  (12/12/2007)

No m´agrada el para noel, soc partidaria del tió, a mes el paranoel es un personatge creat per cocacola sobre els 70, pero tot i aixo heu pensat un detall....
que li estem ensenyan als nens? que han de pegar amb un pal per rebre regals???? jajajajajaja....
a casa cuan fem el tio tots els anys ho penso xD

Usuari: CAGUM EL PARE NÖEL - Títol Resposta: EN AQUEST WEB HO EXPLIQUEN  (12/12/2007)

I a més a més és divertit, no us ho perdeu!
http://www.osona.ca/monogr/tio07/

Usuari: I LOVE TIÓ - Títol Resposta: EL TIÓ AGUANTA I CAGA  (11/12/2007)

I el Pare Noël pega als pobres rens. Yankys go home!

Usuari: FAN DE SANTA CLAUS - Títol Resposta: A MI EM MOLA EL PARE NOËL  (11/12/2007)

És més guai amb els colorets vermells i això. El Tió és molt soso. Visca el Santa Claus! Ah i no tan cagar que acabareu amb caguetes nadalenques!

Usuari: CAGUM EL PARE NOEL - Títol Resposta: CAGUM EL PARE NOEL  (11/12/2007)

La campanya que valora el tió i que ha de fer cagar de por el Pare Noel va començar fa 6 anys a la Vall del Ges i any rere any s´hi sumen més pobles. Què esperem?
http://www.osona.ca/monogr/tio07

Usuari: TIÓ POWER GENERATION - Títol Resposta: FORA, FORA, FORA FORA EL PARE NÖEL  (11/12/2007)

És un invent prostituït de la Coca-Cola que ha destrossat la mitologia nòrdica. Salvem el Tió i els Reis Mags!

Usuari: PRO TIÓ TIÓ CAGA TURRÓ - Títol Resposta: ELS REIS CONTRATAQUEN!  (11/12/2007)

he vist Reis Mags escalant façanes de llars tonenques...ara només falta que comenci la contraofensiva el tió tió!